A 2016. évre tervezett munkálatok befejeződtek, felkészülés a 2017. évi folytatásra

A Séd-Nádor kármentesítés 2017. évre tervezett munkálatai befejeződtek.
Főbb adatok a 2014. évben kezdődött munkák állásáról:
- A Sárszentmihály-i duzzasztó és a Soponyai híd közötti 21,4 km-es mederhosszon a határérték feletti mértékben szennyezett mederüledék teljeskörűen eltávolításra került. A 2014. és a 2016. évek között a kotrással eltávolított szennyezett mederüledék összes mennyisége mintegy 247 Ezer tonna.
- A már hatóságilag is ellenőrzött mederhossz 16,5 km.
- A hulladék kiszállításához eddig 5 db ideiglenes munkahelyi gyűjtőhely épült Sárszentmihály, Szabadbattyán, Tác, Aba és Sárkeresztúr települések külterületén, amelyekből időközben a sárszentmihályi és a szabadbattyáni gyűjtőhelyek felszámolásra, területeik rekultivációra kerültek.
- A hulladék-szállításokhoz a vízparti töltések, vízügyi depóniák, valamint a csatlakozó földutak döntő része zúzott köves megerősítéssel (mintegy 30 km hosszon) lettek stabilizálva.
- A teljes munkába vett 21,4 km-es mederben eltávolításra kerültek a második világháborús eredetű robbanó testek, amelyek igen nagy számban voltak jelen (a 2016. év végére több mint száz robbanótest került eltávolításra).
- A mederben előforduló szennyezés feltérképezésére a 2016. év végéig 3050 db talajminta-vételi fúrás és mintegy 13.500 db laboratóriumi vizsgálat készült.
- A határérték feletti mértékben szennyezett mederüledék eltávolítása utáni, kotrásokkal szabdalt meder vízügyi szempontoknak is megfelelő rendezése (mélyítés, rézsűk profilozása, sérülékeny rézsűlábak kövezéses stabilizálása, élőhely teremtési műtárgyak, növényzet-telepítés) a Sárszentmihályi duzzasztó és a 7-es út Szabadbattyán-i hídja közötti kb. 6,7 km hosszúságú mederszakaszon a 2016. év végére elkészült.
- A kármentesítéshez szükséges terveket a kivitelező konzorcium készítette.
A 2017. évi munkálatokra való felkészülést a Konzorcium már megkezdte. Várhatóan a 2017. év január-március időszakban, a fészkelési időszak előtt a 2017. évben munkába venni szándékozott mintegy további 15 km-es mederhosszon elvégzik a terület előkészítését (akadályozó növényzet eltávolítása, tűzszerészeti vizsgálatok, geodéziai felmérés, szennyezés pontosító feltérképezése, tervezések, útmegerősítések stb.). A szennyezett mederüledék kotrással történő eltávolítása -a Soponyai hídtól folyásirányban- várhatóan a tavaszi hóolvadást követő nagy vizek levonulása után kezdődhet. A mederrendezési munkálatok folytatása szintén a közepesnél kisebb vízállások mellet kezdődhetnek a Szabadbattyán-i MÁV hídtól folyásirányban lefelé.
A kármentesítési munkálatok előrehaladásáról a 2017. évben is folyamatosan fogunk tájékoztatást adni honlapunkon.

Tags: