Nagyvirágú porcsin az abai munkahelyi gyűjtő területén

Nagyvirágú porcsin az abai munkahelyi gyűjtő területén

A nagyvirágú porcsin (Portulaca grandiflora) a porcsinfélék (Portulacaceae) családjába tartozó egynyári növényfaj. Egyéb nevei: porcsinrózsa vagy kukacvirág, Erdélyben kővirág is.

Argentína, Dél-Brazília és Uruguay területén őshonos.[1][2] Zöldségnövényként és a népi gyógyászatban rokonát, a kövér porcsint (Portulaca oleracea) hasznosítják.
Mérsékelt égöv alatt kedvelt kerti növény, sziklakertekbe, virágládákba, vegyes virágágyakba is ültetik. A napsütötte helyeket és a laza szerkezetű talajt kedveli, de a rossz minőségű talajt is jól viseli.

Elterülő vagy terjedő hajtású pozsgás növény, max. 30 cm-esre, tipikusan 10–15 cm-esre nő meg. A leveleken vagy a virágrügyeken finom fehéres szőrök előfordulhatnak. Hosszúkás, hengeres, húsos, szórt vagy csomókban növő levelei 2,5 cm hosszúak. A hajtások végein a nyári és kora őszi napsütésben nyílnak 2,5–3 cm-es átmérőjű, öt selymes szirommal bíró, csésze formájú virágai. A virágok kétivarúak, rovarok porozzák, a növény önmeddő. A virágok változatos színekben pompáznak; vörös, narancs, rózsaszín, fehér és sárga[1]. A termesztett változatokban kettőzött szirmú virágok, több szirom és a színek nagyobb variációja is előfordul [1]. 4–6,5 mm-es toktermésében 0,8 mm hosszú, vese alakú, irizáló szürke magok fejlődnek. A magok 21-30 °C-on csíráznak. C4, kisebb mértékben CAM fotoszintézisű.
Gyönyörű mikroszkópos képek a porcsinrózsáról:
http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/indexmag.html?http://www.microscopy-...
Fotó: Stefánné Lévai Edit (Sárvíz-Nádor 2014 Konzorcium)