Magas aranyvessző

Magas aranyvessző

A magas aranyvessző (Solidago gigantea) a őszirózsafélék családjának őszirózsaformák alcsaládjába tartozó, virágos évelő gyógynövény.
Elterjedése, élőhelye

A legtöbb aranyvesszőhöz hasonlóan ez is Észak-Amerikában honos; onnan hozták át Európába dísznövényként. Azóta számos termőhelyen, így Nyugat-Magyarországon is kivadult. A magas aranyvessző az Egyesült Államokban általánosan elterjedt, elsősorban ártereken fordul elő. Észak-Amerika keleti partvidékén problémákat okozó gyomosító faj. Európában is főként az ártéri területeken található meg, de mára a szárazabb gyepeken is tömeges, természetvédelmi problémákat okozó faj.

Megjelenése, felépítése
50–220 cm magas, kúszó gyöktörzses évelő. Felálló szárának a fölső része szőrös. Levelei lándzsásak, hosszúkásak, a szélük alul ép, a csúcsuk felé fűrészes. A mintegy 5 mm-es, sárga virágbogai féloldalú fürtökben ívesen hátragörbülnek. A fészek szélén növő nyelves virágai alig hosszabbak a csöveseknél. A termése kaszat.

Életmódja, termesztése
A nemzetség egyéb tagjaihoz hasonlóan meglehetősen igénytelen, a gondozatlan kertekben, parkokban is jól megél, de leginkább a nedves–vizenyős termőhelyeken. Kivadulva az ártereken, ligeterdők, mocsarak növénye. Enyhén mészkerülő. Június–október között virágzik.
Felhasználás

Virága a drog; ezt többnyire júniusban, a virágzás kezdetén gyűjtik.
Fotó: Stefánné Lévai Edit (Sárvíz-Nádor 2014 Konzorcium), szöveg:Wikipédia