Közönséges galajfű

Közönséges galajfű

A galajok közös jellemzője az örvös levélállás, álernyős virágzat. Magyarországon húsz faj és több keverékfaj is él. Legtöbbjük gyógynövény is.
25-100 cm magas, szára felemelkedik, négy élű. Levelei örvben állnak, szálasak vagy lándzsásak, szélük érdes. Virágai igen aprók, a szár végén és oldalfürtökben nyílnak, fehér színűek. A virágocskák négy tagúak. Termése, mint a többi galajfajé, „petymeg termés”, mely éretten fekete. Májustól októberig virít üde és félszáraz réteken, erdőkben.

Eredet, botanikai leírás

A közönséges, ragadós és a tejoltó galaj a galajfélék (Rubiaceae) családjába tartozó lágy szárú, hazánkban gyakori előfordulású növények. A ragadós galaj egy éves, kapaszkodó vagy fekvő, 30-150 cm magas szárú növény. A nevéből eredően ragadó. A közönséges és a tejoltó galaj évelő tarackos növények, száruk 30-100 cm magas. Mindhárom faj szára négy élű, leveleik keskenyek, szálasak, örvösek. Virágzatuk buga, a tejoltó galaj pártája sárga, a másik két fajé fehér. A tejoltó galajt egykor a sajtok készítésekor a tej oltására használták. A ragadós galajt ma már ritkábban gyűjtik.

Hatóanyagai

A drog többnyire flavonoidokat, galiozint, aszperulozidot, cserzőanyaFgokat, illóolajat tartalmaz.

Története

A legenda szerint Jézus bölcsőjét többek között galajjal bélelték. Egyike volt azoknak a szent növényeknek, melyeket Mária növényeinek neveztek. Szülő asszonyok ágyába galajt tettek, hogy megvédje az anyát és gyermekét a rontástól.

Gyűjtése

A fajok fővirágzásakor, általában június-júliusban gyűjtjük a föld feletti, maximum 40 cm-es hajtásokat (Galii molluginis herba; Galii aparinis herba; Galii veri herba). 3-4 kg friss herbából kapunk 1 kg száraz drogot.

Gyógyhatása

A közönséges galaj méltatlanul elfelejtett, Maria Trebennek köszönhetően újra felfedezett növény. Nagyon hasznos, az egész mirigyrendszerünket védi. Jó vértisztító, ajánlott vese- és prosztata bántalmakra is. Pajzsmirigyproblémákra, alul- és túlműködésére is eredményesen használható.

Nyersen kipréselt levével epilepsziát kezeltek a régebbi időkben. A friss növény kifacsart levéből napi 3 teáskanállal kell ilyenkor inni. Álmatlanság ellen egy csészével igyanak a szárított gyógyteából lefekvés előtt. Keverhető galagonyával, kevés mentával, citromfűvel. A közönséges galaj teája a serdülőkori pattanásokra is nagyon jó hatással van. Napi egy csészével kell elfogyasztani belőle két hétig. Ha nagyon makacs a pattanás, hosszabb ideig is fogyasztható.

Felhasználása

Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Pajzsmirigy működési rendellenességre a közönséges galajból kell készíteni napi egy csészével, gargarizálni napközben többször, majd a teát le kell nyelni. A leforrázott teafüvet éjszakára dunsztkötésben helyezzék a pajzsmirigyen lévő göbre, csökkenti a duzzanatot. Ezt akár két héten keresztül is végezhetik így.

Külsőleg gargarizálva a szájban lévő daganatok keletkezésének megakadályozására alkalmas. Bőrbetegségek kezelésére is használatos. Minden embernek hetente legalább egy csésze közönséges galaj teát kellene fogyasztania.

A népi gyógyászatban a közönséges galajt daganatos megbetegedésekmegelőzésére és kezelésére is használták a növény frissen préselt levének naponta háromszori, étkezések előtt egy-egy kiskanállal való elfogyasztásával.

Megelőzésre elég egy héten egyszer, esetleg kétszer alkalmazni, kezelésre folyamatos használata szükséges, amíg a probléma nem szűnik.

Kutatások

Legújabb, Ausztráliában és Amerikában végzett kutatások bizonyítják, hogy a közönséges galaj külsőleg is kedvezően hat a bőrdaganatokra. Nyers levét zabliszttel összekeverve borogatni kell a kérdéses bőrfelületet.Más jellegű kísérletek egyéb rákellenes hatásának bizonyítására folynak.

Kivonat Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában című könyvéből