A biológiai élet felmérése, védelme

2014. szeptember 20. és október 15. között megtörtént a Sárvíz-Nádor csatorna 81+170 km-szelvénytől 80+270 km-szelvényig terjedő szakaszának zoológiai- és botanikai terep-felmérésére, amelyet a NATURAQUA Kft. megbízásából a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az EDAL Környezettervező Bt. szakemberei végeztek el.

A felmérés kiterjedt a vízfolyás medrére, a mentett oldali és a hullámtéri rézsűkre, illetve a vízfolyás partja menti kb. 20-20 m-es területsávra.

A felmérések eredménye alapján a szakemberek megállapították, hogy a területen nincsenek védett növényfajok, a tervezett munkálatok természetvédelmi szempontból kiemelten értékes növényfajokat, illetve élőhelyeket nem érintenek, így az ülepítő tér próbakotrása előtt nincs szükség védett növények áttelepítésére.
A kivitelezéssel kapcsolatban nem merülnek fel olyan élővilágot és természeti értékeket veszélyeztető tényezők, amelyek a fás szárú vegetáció eltávolításához kötődnének.
A felmérések során észlelt madárfajok és védett halfajok állományaira a tervezett kivitelezés ökológiai hatása nem jelentős.

Tags: